GT4 Hungaroring: Sergiu Nicolae, debut în GT4 European Series pe Hungaroring

Penultima etapă a FIA GT4 European Series aduce și prima prezență românească în acest campionat de prestigiu, Sergiu Nicolae urmând să ia startul în cele două curse de weekend-ul acesta de la Hungaroring pentru echipa Sofia Car Motorsport care operează Sin R1 GT4 în Europa.

Un proiect bulgăresc construit în Marea Britanie, Sin R1 a debutat în GT Cup-ul britanic în 2013, primul podium venind un an mai târziu la Donington. Aceste rezultate au impulsionat echipa Sofia Car Motorsport să continue cu dezvoltarea unei noi versiuni de curse pe calapodul clasei GT4. Astfel, la finele lui 2014 a fost prezentat R1 în varianta GT4 care a debutat în 2015 în cadrul etapei de la Nogaro, din Franța. Mașina, departe de a fi una necunoscută după multiple prezențe la Goodwood FOS și saloane auto internaționale precum IAA Frankfurt, s-a dovedit rapidă încă de la început, etapa de debut aducând și primul pole.

O varietate de probleme tehnice, caracteristice unui astfel de început, au umbrit însă viteza pură a mașinii. Nici asta și nici accidentul serios de la etapa din iunie 2015 de la Red Bull Ring nu au descurajat echipa care a continuat munca. Ultima etapă a arătat că efortul n-a fost în van, un pole și o clasare pe poziția a doua fiind rezultatele cu care Sofia Car Motorsport a plecat de la Misano.

rogresul înregistrat de echipă și, totodată, potențialul mașinii echipate cu un motor central Chevrolet LS3 V8 ce dezvoltă 360 de cai în specificație GT4, nu a fost ignorat de alți concurenți. Astfel, din 2016, mașina a fost prezentă și în America de Nord prin Racers Edge Motorsport care a achiziționat două șasiuri pentru a le folosi în Pirelli World Challenge la categoria GTS. Debutul din martie de la Circuit of the Americas din Texas, a fost urmat de cel al Sofia Car Motorsport în FIA GT4 Euro Series la Monza o lună mai târziu. Acolo, Sin-ul a plecat din pole și a terminat pe podium. Acest trend a continuat de-a lungul stagiunii curente în care Sin R1 GT4 a bifat mai multe podiumuri, atât în Europa cât și în America.

Sofia Car Motorsport a vizitat Motorpark România încă de la începutul anului când echipa a derulat în țara noastră o parte din testele pre-sezon înainte de etapa de la Monza. Lunile au trecut și, la începutul acestei săptămâni, Sin-ul s-a întors în România pentru un nou test înaintea penultimei etape ce va avea loc la Hungaroring. Echipa s-a folosit de această ocazie pentru a-l aclimatiza cu materialul de concurs, unul foarte prietenos și ușor de exploatat la limită de-altfel, pe un nou pilot al echipei din Albion, Christopher Chadwick. Pe finalul sesiunii, în ciuda începerii ploii, Sergiu Nicolae (Willi Motorsport) a urcat și el la bordul conceptului bulgar acesta fiind primul contact cu mașina de GT4 pentru pilotul român ce are la activ succese în CIVC și CI de Anduranță .

În ciuda condițiilor dificile, Sergiu s-a obișnuit repede cu mașina, făcând o impresie foarte bună. În urma acestui scurt test pozitiv, membrul echipei Willi Motorsport a fost contractat și va lua startul cu Sin R1 GT4 în etapa din Ungaria, această primă prezență românească la un nivel înalt fiind nu doar o excepție, ci un început. Este de menționat că au trecut aproape 10 ani de la o participare românească la acest nivel, Claudiu David și Mihai Marinescu împărțind în 2007 un Viper de GT3 în etapa de la București din FIA GT3 European Championship.