Jenson merită un final mai onorant

Puncte duble, cel mai important titlu încă nedecernat. Agitație de la un capăt al grilei până la altul, absențe, mutări, secrete prost păstrate, scandaluri. Nimeni n-are timp de ceea ce ar putea fi ultima cursă a unui gentleman ce ne-a asigurat spectacolul de 15 ani.

În goana tuturor pentru precocitate, la celălalt capăt al spectrului etății sportivilor asistăm la o lipsă totală de bun simț față de un britanic pur-sânge, antrenat într-un joc emoționant al scaunelor mobile în urma căruia ar putea să-și încheie cariera subit. Singurul pilot actual ce se afla pe grilă în 2000 este la cheremul factorilor decizionali ai binomului McLaren-Honda, iar soarta ar putea să-i fie pecetluită de Fernando Alonso.

Stirling Moss scotea în evidență ce-l împiedică pe Lewis Hamilton să devină un idol în Regatul Unit. Cam tot ce-i lipsește lui Lewis se regăsește în felul de a fi al lui Jenson, atât de tipic aristocrației nației sale – distincție, politețe, șarm. Coperta F1 Racing din această lună titrează ”Jenson, nu ne părăsi!”, când este atât de evident că britanicul n-ar vrea să o facă. Altfel, ar fi anunțat cu demnitate care-i sunt planurile pentru 2015.

Alonso a părăsit echipa Ferrari și principalul motiv pentru care n-a semnat deja cu McLaren, simplificând implicit și ecuația lui Jenson, a fost dorința sa acerbă de a aștepta o scânteie în tabăra Mercedes pentru a se insinua într-un monopost german cu mari șanse de a domina în 2015. Însă McLaren și Ron Dennis nu mai au greutatea de altădată și acceptă să fie planul B, mantaua de vreme rea a lui Alonso, jucându-se implicit cu destinul lui Button.

Însă ce vină are Jenson? Sportiv, și-a recunoscut în paginile aceleiași reviste F1 Racing lacunele din calificări, însă acestea nu sunt un semn al îmbătrânirii, ci au fost mai mereu specifice lui. În ultimii cinci ani, Jenson a avut un bilanț pozitiv în trei sezoane contra lui Lewis Hamilton, apoi și-a dominat lupii tineri cu care a împărțit echipa în 2013 (Sergio Perez) și 2014 (Kevin Magnussen). Dincolo de performanțele sale pe pistă, ce echipă nu și l-ar dori ca vector de imagine?

Cei de la BBC i-au tapetat boxa la Abu Dhabi cu imagini din toată cariera, parcă presimțind ceva. FOM l-a chemat la conferința de presă de joi, punându-l chiar într-o situație jenantă după ce Alonso a fost întrebat dacă-l vrea pe Jenson coleg la anul. Oricum ar fi, faptul că s-a ajuns la ultima cursă a sezonului și Button nu a avut ocazia să-și anunțe planurile în fața tuturor este o imensă rușine. Un fost campion mondial și un pilot de caracterul său merită infinit mai multă recunoștiință și nu ar trebui dat afară pe ușa din dos.

McLaren a anunțat că va definitiva perechea de piloți în decembrie. Într-o zi mohorâtă, pe un circuit pustiu din Albion sau în asepticul centru McLaren, Jenson va putea în sfârșit să vorbească. Sperăm să nu ne spună adio.