Extrasezon

Odată cu finalul seriilor motorizate, fanii se deconectează temporar de la emoția circuitelor. Lentoarea cu care vin știrile în decembrie crește dorul de competiție și începe să ne facă să numărăm zilele. Nu până la primul ghiocel, ci până la prima cursă.

În fiecare miez de iarnă, alinarea vine dintr-o legendară competiție de supraviețuire, raliul Dakar. Chiar dacă s-a mutat în America de Sud, pierzând un contact real cu propria-i titulatură, rally-raidul nu și-a pierdut nimic din strălucire, iar marii constructori contribuie cu eforturi de uzină la un spectacol de calitate. Pentru puriști, pe vechiul traseu din nordul Africii se dispută competiția rivală, Africa Eco Race, un bun prilej de a vedea la lucru legende precum Jean-Louis Schlesser și alții.

Alte competiții cu care ne-am putea delecta sunt Formula 3 Winter Series și Trofeul Andros, un celebru campionat de pilotaj pe gheață, în care s-au aliniat la start nume mari, precum Alain Prost, Olivier Panis, Jacques Villeneuve sau Yvan Muller. Nu trebuie să uităm nici de sărbătoarea de final de an numită Race of Champions, unde crema pilotajului sportiv se va duela pe traseul improvizat în Barbados (13-14 decembrie).

Mai mult, anul acesta FIA ne-a mai aruncat un colac de salvare, odată cu apariția Formulei E. Următoarele două etape au loc până în weekendul revenirii F1 în Australia, cu runde la Punta del Este/Uruguay (13 decembrie), Buenos Aires/Argentina (10 ianuarie). Teoretic ar fi trebuit să existe o cursă pe 14 februarie la Vancouver sau în Mexico City, însă nu s-a ajuns la un consens cu organizatorii.

În fine, cea de-a treia veste bună pentru fanii români de motorsport vine chiar din curtea noastră. Astfel, pe tot parcursul iernii vom profita de acalmia de pe pistă pentru a vă prezenta o multitudine de materiale interesante, cu observații profesioniste de tot soiul, pe marginea sporturilor pe care le îndrăgim. Până la finele anului vom trece în revistă fiecare campionat pe care vi l-am prezentat în 2014, cu o retrospectivă amplă și cu top 10 piloți ce s-au remarcat în actuala stagiune.

Mai mult, vom readuce în discuție curse clasice din istoria Formulei 1 și vom continua foiletoanele referitoare la arta pilotajului de-a lungul vremii și mașini de legendă. Nu vor fi ocolite nici update-urile tehnice și cursa înarmării ce a determinat progresul relativ al echipelor din Formula 1 în acest sezon.

În fine, am decis să vă dăm o mână de ajutor în planificarea concediilor tematice pentru anul viitor. De cum vor fi disponibile, vă vom prezenta calendarele competițiilor motorizate. În apropierea circuitelor sau pe drumul către ele sunt adesea și alte obiective ce merită vizitate, precum muzeele tematice. În acest sens, vom demara Ghidul Pitstops, un mic spoiler alert a ceea ce se poate găsi în muzee pe care le-am vizitat personal în 2014.

Pentru noi nu există conceptul de extrasezon și nu vom intra în hibernare. Lipsiți de presiunea relatării evenimentelor și a știrilor aferente, vom da frâu liber imaginației și vă așteptăm cu materiale lungi și bine documentate, numai bune de citit la gura sobei. Iar dacă sunteți în căutarea unor cadouri de Crăciun, recenziile noastre la cărți tematice v-ar putea facilita o alegere cât se poate de inspirată.