Red Bull Junior Team 2015 – riscuri minime, garanții majore

Doctorul Helmut Marko a făcut publică lista protejaților filierei austriece în acest an. Ca și anul trecut, se pornește la drum cu trei tineri, însă ochiul ager al expertului ar putea racola și pe parcurs, cum a fost cazul cu Max Verstappen.

Pierre Gasly rămâne în Junior Team, dar face tranziția din Seria Mondială înspre GP2, unde va face pereche cu Alex Lynn la DAMS. Dezafilierea englezului, care a fost protejat Red Bull în cursul campaniei sale victorioase din GP3 2014, a fost o mare surpriză acum ceva vreme, însă managerul său, Alex Wurz, s-a folosit de vechile sale conexiuni la Williams pentru a-l propune ca pilot de teste în locul lăsat vacant de Felipe Nasr. Revenind la francezul Gasly, obiectivul său este ușor de ghicit – după cele câteva curse de adaptare în GP2 cu Caterham la finele lui 2014, acum va ținti titlul, unde are un mic ascendent în fața lui Lynn, dar un handicap față de Stoffel Vandoorne.

Desigur, se respectă principiul evitării în mai toate filierele – rareori se vor întâlni doi juniori în aceeași formulă de promovare. Pe de altă parte, mutarea lui Gasly din Seria Mondială a deschis posibilitatea ca Red Bull să mizeze pe altcineva acolo, iar alegerea lui Dean Stoneman, un pilot trecut prin multe până la vârsta de 24 de ani, este un bun exemplu de omenie și de viziune în același timp. Excelent în GP3 anul trecut, fostul campion al Formulei 2 e hotărât să-i dea mari bătăi de cap la DAMS senzației olandeze din tabăra McLaren, Nyck de Vries. Categoric, Dean merita această șansă și determinarea sa este ieșită din comun.

Noul nucleu valoric în piramida monoposturilor este seria europeană de Formula 3, de unde Max Verstappen a făcut tranziția directă și fulminantă către Formula 1 direct. Red Bull nu aveau niciun motiv să rămână descoperiți la acest nivel, mai ales când au putut aduce un nume extrem de valoros în karting, singurul pe același palier de viteză cu Alessio Lorandi: englezul Callum Ilott. Acesta a fost trimis să se școlească la cea mai valoroasă formație din țara sa, Carlin. Astfel se închide cercul – banii austriecilor vin către Carlin și în 2015, după ce Lynn concurase în GP3 cu aceeași echipă anul trecut.

În 2014 se plecase la drum cu Sainz Jr, Gasly și Lynn, la care s-a adăugat pe parcurs Max Verstappen. Dintre cei patru, doi și-au câștigat titlurile puse în joc (iar Gasly n-avea cum) și tot doi au ajuns deja la Toro Rosso anul acesta. Pentru Ilott în special, perioada de adaptare a lui Max Verstappen este crucială, deoarece i-ar putea determina și englezului ritmul de creștere. Gasly, în schimb, are altă problemă: la finele lui 2015 nu se întrevăd poziții deschise în echipele Red Bull din F1, de vreme ce întinerirea a avut deja loc și actualul vârf de lance, Daniel Ricciardo, nu pare să se imagineze în alte culori prea curând, așa cum o făcuse exemplul peren al filierei, Sebastian Vettel.